Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

&

&

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

Centrul Armonia

Cu toții știm zicala: un câine obosit este un câine fericit.  Dar menținerea câinelui stimulat mental este la fel de importantă ca menținerea lui într-o formă fizică bună, deoarece corpul său  nu este singurul care are nevoie de exerciții zilnice. Mai mult, atunci când un câine se plictisește, dezvoltă comportamente distructive.  Din fericire, există numeroase jocuri distractive și stimulatoare psihic care îl pot menține „în priză.

Modalități de stimulare mentală a companionilor patrupezi:

  • Învață-l o comandă nouă.

  • Învață-l să aducă jucăria (minge/sfoară/etc.) și jucați-vă “Aport”

  • Jocul de-a v-ați ascunselea. Ia o recompensă sau jucăria lui preferată, arată-i-o și pune-l să aștepte întâi într-un loc cu vizibilitate la locul unde îl vei ascunde, iar apoi, după ce învață jocul,  într-un loc fără vizibilitate. Cheamă-l să caute surpriza, felicită-l și oferă-i o recompensă atunci când o găsește.

  • Cursă cu obstacole. Înșirați la o oarecare distanță diverse bunătăți pentru câini sănătoase și delicioase și/sau jucării. Începeți întâi pe o distanță scurtă, mărind distanța atunci când câinele învață jocul. Așezați câinele într-o parte a traseului și chemați-l din partea opusă. Acesta trebuie să traverseze drumul fără să guste din bunătăți. Când cursa a fost terminată cu succes, veți felicita câinele și îl veți lăsa să se înfrupte din bunătăți, oferindu-i în prealabil comanda „liber”.

  • Caută gustarea. Așază câinele în fața ta și ascunde o recompensă într-o mâna. Pune-l să ghicească prin miros, punând lăbuța pe mâna respectivă. Atunci când câinele ghicește, felicită-l și oferă-i recompensa din mână.

  • Construiește o jucărie tip puzzle. Ai nevoie doar de o tavă veche de brioșe pe care nu o mai folosești și de câteva mingi de mărimea celor de tenis. Mingile de tenis vor fi folosite pentru a acoperi formele de brioșe. Din loc în loc, sub unele mingiuțe, vei așeza câteva recompense tentante. Câinele va trebui să le găsească cu ajutorul mirosului. Atunci când le găsește, felicită-l și lasă-l să guste bunătățile pregătite.

Vorbiți mult cu câinii, patrupezii se vor concentra pe cel care îi vorbește și pe indiciile verbale oferite, iar acest lucru va acționa ca o mini-sesiune de stimulare mentală. O altă mini-sesiune de stimulare mentală este chiar fereastra, pe care câinii pot vedea oameni sau alte animale. Rotiți jocurile și jucăriile pentru a nu-și pierde interesul. Un câine adult își poate pierde interesul pentru o jucărie în numai 2 zile.

Pentru a avea un câine fericit, este nevoie de un program combinat  de activități fizice și activități de stimulare mentală. Amândoi vă veți bucura de timpul petrecut împreună cu aceste jocuri simple, îmbunătățindu-i încrederea și consolidând legătura din ce în ce mai puternică.

 

Tag-uri: câini, psihologie canină, dresaj canin, stimulare mentală câini, jocuri câini, activități câini.

 

Activități pentru Stimularea Mentală a Câinelui

15 aprilie 2020

Publicat de Alexandra Militaru