Publicat de Daniela Militaru

16 februarie 2021

Ce îi spui copilului în loc de "Ai greșit" pentru a crește puternic și încrezător

În ședințele de psihoterapie, coaching sau consiliere vocațională apare mereu dorința de a fi mai bun sau chiar perfect. Fie că vorbim de copii, adolescenți, persoane la început de carieră sau dintre cei propuși pentru promovare, clienții relatează deseori întâmplări despre adulți sau persoane cu autoritate din jurul lor ce le-au transmis mesaje care, în timp, i-a făcut să se îndoiască de priceperea sau calitățile lor, chiar în pofida unor reușite concrete. Uite, ai greșit aici!, Of, iar ai scris urât!, Nu ai terminat încă exercițiile, niciodată nu te concentrezi! Sunt vorbe la îndemână, pe care mulți dintre noi le spunem copiilor fără să ne gândim la impactul lor real, evident din dorința de a-i vedea implicați în ceea ce fac. Într-adevăr, copiii greșesc și de multe ori se concentrează greu la lecții. Cum ne asigurăm că își vor da interesul să facă lucrurile mai bine?

Pentru a-i ajuta să crească încrezători și responsabili, trebuie să-i antrenăm să privească în interior mai degrabă, decât să caute validare de la alte persoane. Așadar, în loc să-i spunem copilului ce a greșit atunci când face ceva incorect, să-i punem întrebări astfel încât să găsescă singur greșeala și soluția potrivită: Poți să-mi spui cum ai ajuns la acest rezultat? Îmi poți arăta cum ai făcut? De cele mai multe ori, reluând exercițiul/tema, își va da seama singur că ceva nu este în regulă. Și dacă nu reușește să identifice eroarea, poți continua cu întrebări, ghidându-l pas cu pas.

Este foarte posibil să observi frustrare în atitudinea lui. E firesc, pentru că fiecare își dorește ca lucrurile să iasă bine de prima dată. Ce ai de făcut? Încurajează-l, spunându-i că rolul greșelilor este să ne arate unde mai avem de învățat și cum să facem mai bine data viitoare. Poți chiar să-i povestești o întâmplare din care ai învățat în felul acesta. În timp, cu răbdare și tact, vei vedea cum o astfel de atitudine generează schimbări în bine la propriul tău copil sau în comportamentul elevii tăi. Știu că nu e simplu, însă gândește-te: dacă atunci când erai copil și adulții din viața ta ți-ar fi vorbit cu înțelepciune, oare nu ți-ar fi fost mai ușor în viață?

 

Centrul Armonia

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

&

&

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.