Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

&

&

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

Centrul Armonia

Gottman a identificat patru factori care influențează negativ orice relație și pot prezice eșecul acesteia. El i-a numit „Four Horsemen”, ca metaforă pentru imaginea celor patru călăreți din Apocalipsă, noi le considerăm patru încercări pe care le putem depăși cu răbdare și puțin efort, atât în relația de cuplu, cât și în alte tipuri de relații.

Critica. Criticarea partenerului (ei) presupune că aveți credința că ceva este în neregulă cu el (ea). Aceasta se manifestă prin a spune lucruri de genul „Tu niciodată” sau „Tu întotdeauna”. Evident, fiecare face greșeli la un moment dat sau nu facem totul așa cum își dorește partenerul. Putem aduce o critică constructivă, fiind cât mai specifici în legătură cu ceea ce este deranjant în comportamentul acestuia (de ex. Nu-mi place când lași firmituri pe masă în loc de Tu întotdeauna lași firmituri pe masă).

Defensiva. Atunci când ne simțim acuzați, avem tendința să intrăm în apărare, ceea ce îl poate enerva și mai mult pe interlocutor și favoriza escaladarea conflictului. Să ascultăm cu atenție, să ne asumăm fiecare o parte din responsabilitate și să găsim împreună o soluție va avea un efect diferit.

Blocajul comunicării. A pune capăt brusc discuției și a refuza comunicarea este un comportament care duce la acumulări repetate de frustrare și escaladarea tacită a conflictului. Studiile arată că 80% dintre bărbați se comportă astfel. O scurtă pauză și
revenirea la discuție pe un ton scăzut va conduce mai curând către o soluționare a oricărui tip de dispută.

Disprețul. Devalorizarea partenerului și abordarea cu ton superior sau în zeflemea provoacă o durere profundă și resentimente care înrăutățesc dinamica relației. Disputele și tensiunile care apar în acest caz sunt greu de depășit în afara terapiei.

În cadrul terapiei, partenerii vor învăța reacții pozitive și răspunsuri pentru a îmbunătăți relația, pentru a le înlocui pe cele negative care o pot distruge. Terapia se concentrează pe înlocuirea emoțiilor negative precum disprețul și defensivitatea, cu abilități de comunicare pozitive care determină dezvoltarea și construirea relației parteneriale sănătoase.

Despre terapia de cuplu
Pentru succesul terapiei de cuplu este nevoie ca ambele persoane să-și dorească să îmbunătățească relația și să fie deschise și sincere cu privire la dorințele și așteptările lor.

În sesiunile inițiale, cei doi parteneri vor afla despre comportamentele esențiale pentru construirea și menținerea unei relații sănătoase și vor avea de făcut activități simple prin care să reconstruiască baza relației lor, începând cu reamintirea momentelor de la începutul relației.

Pe parcurs, cei doi vor învăța să depășească momentele critice ce pot apărea în viața lor, vor cunoaște mai multe unul despre celălalt, despre temerile, dorințele, nevoile partenerului și vor dezvolta comportamente și răspunsuri pozitive pentru ca fiecare să se simtă acceptat și valorizat într-o relație funcțională. Dacă vreți să vă dezvoltați abilitățile de rezolvare a problemelor ce pot apărea în soluționarea conflictelor și să creați deprinderi sănătoase și rezerve de emoții pozitive în cuplu pe care să le folosiți în condiții de stres, ne puteți contacta la numărul de telefon 0723334018 pentru mai multe detalii.

 

Cele patru încercări și terapia de cuplu

27 mai 2020

Publicat de Daniela Militaru