Publicat de Alexandra Militaru

11 iunie 2020

Cum rezolvăm un comportament canin problematic?

Atunci când câinele dumneavoastră prezintă un comportament pe care nu îl doriți, este posibil să vă fi întrebat „De ce face asta? Nu mă iubește? Încearcă să mă domine? De ce continuă să facă asta dacă știe că nu îmi place ce face?”. Răspunsul este că patrupedul se comportă astfel, pentru că, pur și simplu, are o nevoie pe care acest comportament îl ajută să o satisfacă. Este posibil să nici nu fie un comportament distractiv pentru el, însă a descoperit că este o modalitate de a obține ceea ce dorește sau ceea ce are nevoie. Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, vom încuraja schimbul dintre alegerile patrupedului către comportamentul pozitiv-dorit cu recompense, trecând de la deviza „cere, spune, face” la „ghidează, încurajează, recompensează”, prin pașii următori:

 

  1. Gândiți-vă la ce obține câinele dumneaoastră ca urmare a faptului că face acel comportament problematic, adică orice face el și vreți să schimbați. Cu alte cuvinte, care este recompensa funcțională pe care o primește pentru comportamentul său? Recompensa funcțională este o consecință „din viața reală” care consolidează comportamentul problemei. De exemplu, câinele a aflat că săritul pe oameni îi aduce atenție? Faptul că persoana pe care sare îi oferă mângâieri și afecțiune sau, din contră, îl ceartă în mod “prietenesc”, aceste lucruri se traduc tot în atenție pentru patruped. Aceasta este recompensa funcțională pentru săritul său.

 

  1. Odată ce vă dați seama care sunt recompensele funcționale pentru comportamentul problematic al câinelui dumneavoastră, următorul pas este să găsiți alte comportamente, pozitive, pe care să le încurajați, care pot duce în mod rezonabil la aceeași recompensă. Cu alte cuvinte, trebuie să găsiți posibile comportamente de înlocuire pentru comportamentele problematice. De exemplu, poți răsplăti alegerea câinelui de a se așeza în poziția șezi sau culcat. Acest lucru ar face ca așezarea calmă a câinelui în șezi sau culcat să fie înlocuirea pentru comportamentul problematic - săritul.

 

  1. Întăriți comportamentul sau comportamentele de înlocuire folosind aceeași recompensă funcțională pe care a câștigat-o câinele dvs. în urma comportamentului cu probleme. De exemplu, când se așează (un comportament de înlocuire), mângâiați-l și oferiți-i afecțiune, oferindu-i astfel atenție (recompensa funcțională).

 

Acesta este conceptul de bază al Analizei funcționale - folosind recompensa funcțională a comportamentului cu probleme pentru a recompensa comportamente mai adecvate. Conceptul de recompensă funcțională poate fi aplicat la aproape orice comportament problematic.

 

Comportamentele care sunt întărite, se consolidează, și astfel, sunt repetate mai des, iar comportamentele care nu sunt întărite, se slăbesc și dispar. Dacă folosim metafora borcanului pentru fiecare comportament, de fiecare dată când recompensăm un comportament, se mai adaugă un bănuț în borcan. Pentru că patrupedul învață că se întâmplă lucruri bune atunci când desfășoară un anumit comportament, atunci, cu cât borcanul este mai plin, cu atât crește probabilitatea unui comportament de a se repeta.

 

Venim în ajutorul proprietarilor de câini responsabili cu o schemă comportamentală canină, de construire a unui comportament dorit sau de remediere a unui comportament problematic, în 5 pași simpli. Puteți descărca schema de aiciDacă ai nevoie de îndrumări, apelează la serviciul nostru de psihologie canină și dresaj ghidat și supervizat prin mesaje. Vorbește cu Alexandra și vei primi noțiuni importante din psihologie canină pentru a-ți clarifica nelămuririle, vei afla de unde apar problemele în comportamentul câinelui tău și vei primi un plan de dresaj personalizat.

 

Centrul Armonia

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

&

&

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.