Publicat de Alexandra Militaru

25 martie 2021

De ce apelurile video ne obosesc mai mult?

În ultimul an, viața fiecăruia dintre noi a cunoscut schimbări de mare amploare care au condus la stări de epuizare și burnout. Întâlnirile prin intermediul apelurilor video au devenit la ordinea zilei, fiind o soluție pentru comunicarea la distanță, însă participarea la un apel video solicită mai multă atenție și concentrare decât o întâlnire față în față, consumând mai multă energie. Profesorul de comunicare Jeremy Bailenson de la Universitatea Stanford a examinat cauzele consecințelor psihologice negative ale petrecerii timpului pe platformele de videoconferință. 

1. Cantitatea contactului vizual excesiv, precum și distanța redusă sunt foarte intense.

Cantitatea contactului vizual, precum și dimensiunea fețelor participanților din apelurile video sunt nenaturale. Datorită acestor elemente, un participant ascultător este tratat noverbal ca un participant vorbitor, iar cantitatea de contact vizual este crescută dramatic. Altfel spus, chiar dacă nu ești oratorul din acel apel video, faptul că ești privit constant de toți participanții transformă apelul video într-o  experiență stresantă la nivel inconștient, foarte asemănătoare cu cea a vorbitului în public. La acest lucru se adaugă imaginile participanților aflate la o distanță foarte mică, distanță pe care o experimentezi în mod normal cu o persoană apropiată. Astfel, depășirea limitei spațiului personal  cu colegi sau chiar cu persoane necunoscute produce un disconfort real. Soluția ar putea fi reducerea dimensiunii ferestrei cu apelul video în raport cu monitorul și mărirea distanței pentru creșterea spațiului personal, utilizând o tastatură și un mouse extern.

2. Privitul excesiv la propria persoană în timpul apelurilor video în timp real este obositor.

Urmărirea excesivă a propriei persoane « în oglindă » aduce consecințe emoționale negative, crescând nivelul de critică față de propria persoană. Din acest motiv, se recomandă ascunderea vizualizării camerei video a propriei persoane.

3. Apelurile video reduc mobilitatea noastră obișnuită.

Conversațiile audio și cele în persoană le permit oamenilor să se miște în timpul lor, spre deosebire de apelurile video unde există un câmp vizual stabilit, persoana fiind nevoită să rămână în același loc. Pentru acest lucru, se recomandă o cameră mai îndepărtată de ecran sau o tastatură externă pentru crearea unei flexibilități de mișcare.

4. Încărcarea cognitivă este mult mai ridicată în apelurile video

În interacțiunea obișnuită (față în față) comunicarea nonverbală este naturală și fiecare dintre noi realizează și interpretează în mod natural gesturi și indicii nonverbale. În apelurile video, trebuie să muncim mai mult pentru a trimite și a primi semnale, crescând nivelul de oboseală. În timpul apelurilor video lungi se recomandă alternarea perioadelor cu camera închisă și cu camera deschisă pentru reducerea oboselii cauzate de nivelul ridicat de activitate nonverbală.

 

 

Centrul Armonia

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

&

&

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.