Publicat de Alexandra Militaru

18 martie 2020

Dresajul canin, moft sau necesitate?

Trebuie să înțelegem că un cățeluș înseamnă, în primul rând, un angajament de grijă față de companionul patruped, în acest lucru încadrându-se și necesitatea oferirii unei educații echilibrate. În mod sigur, dresajul canin nu este un moft, este o nevoie fără de care nu te vei putea bucura pe deplin de câinele tău.  Folosind doar 1-2% din timpul dintr-o zi (însemnând aproximativ 15-30 minute/zi) în fiecare zi îi puteți asigura nevoia de educație echilibrată prin crearea raportului cu acesta și implementarea comenzilor prin metode pozitive. Pentru ca patrupedul să fie receptiv la comenzile noastre este nevoie de multă muncă, consecvență și acuratețe în acțiunile tuturor membrilor familiei față de el.

Există 3 principii importante care stau la baza dresajului canin:

  1. Crearea unei relații echilibrate cu câinele. Cea mai importantă parte din dresajul canin, fără de care patrupedul nu numai că nu va fi receptiv la mesajele noastre, dar va avea și reacții negative.

  2. Consumarea energiei câinelui într-un mod pozitiv. Trebuie să satisfacem nevoile câinelui într-un mod cât mai constructiv ca acesta să nu dezvolte comportamente distructive compensatorii.

  3. Implementarea comenzilor. Învățarea acțiunilor pe care ne dorim să le desfășoare în orice împrejurare.

Câinii învață prin repetiție, învață că un anumit comportament le aduce o recompensă, iar așa, acel comportament va apărea mai des. Inteligența lor provine din abilitatea de a întelege pattern-uri, abilitatea de a căpăta experiență. Poți să ai o bucată de mâncare în mână, dar nu e la fel de interesant ca alergatul dupa o veveriță. Poți să ai ceva captivant în mână, dar ești cel mai plictisitor om de pe planeta la care să se întoarcă dacă doar stai și aștepți ca patrupedul să facă ceva. Câinii operează din obisnuință, operează din impuls, iar dacă acele impulsuri și le poate satisface singur, nu mai are nevoie de tine. Trebuie să fascinezi câinele ca să vrea să lucreze CU TINE.

Trebuie să ținem minte un lucru foarte important - ce funcționează pentru un câine, nu funcționează și pentru altul. Nu există o formulă magică perfectă, însă prin încercare și eroare putem găsi cea mai bună metodă pentru câinele respectiv. Ca dresajul să aibă rezultate, toți membrii familiei trebuie să fie consecvenți cu câinele și cu indicațiile primite de la specialistul canin.

Sfaturi pentru un cățel echilibrat:

  • Stabilește clar regulile de la început și respectă-le cu strictețe, împreună cu toți membrii familiei.

  • Arată-i câinelui că ești mereu în controlul situației. Dacă nu vei fi sigur în toate acțiunile pe care le faci și nu vei avea încredere în tine, câinele îți va simți îndoiala, va considera că nu ești stăpân pe situație și va prelua controlul.

  • Fii întotdeauna calm cu câinele tău. Fără urlat, fără țipete și în mod clar fără bătaie! Câinele trebuie să aibă încredere în tine și să se simtă în siguranță, iar pentru acest lucru nu trebuie să arăți niciodată furie față de el.

  • Comenzile trebuie să fie scurte, simple (cuvinte, nu fraze) și oferite pe același ton pentru ca patrupedul să le poată înțelege. Oferă-i comenzile pe rând. Nu îi oferi mai multe comenzi în același timp pentru că acest lucru îl va deruta.

 

Noi considerăm că pentru bună înțelegere între oameni și câini este foarte important ca stăpânii să învețe cum să se raporteze la patrupezii lor și cum sa le ofere o viață mai bună, înțelegând nevoile reale ale câinelui. De aceea, am creat Programul Woofers pentru stăpâni responsabili. Contactează-ne acum pentru o abordare integrată a dresajului canin!

 

Tag-uri: câini, dresaj canin, educație canină, psihologie canină, stăpâni responsabili, relație om-câine, secretele dresajului, sfaturi dresaj.

 

Centrul Armonia

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

Dresaj canin - articol - Centrul Armonia

&

&

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.