Publicat de Alexandra Militaru

02 august 2020

Dresajul canin și fericirea patrupedului

Trebuie să alegem între fericirea câinelui și dresaj?

Răspunsul este cu siguranță NU.

Dresajul ar trebui să fie cea mai distractivă activitate și ar trebui să se desfășoare zilnic. Desigur că ne dorim să avem cei mai  ascultători câini posibili. Există nenumărate cursuri pentru câini și o multitudine de dresori. Foarte mulți oameni se întreabă cum să iși facă câinele să se supună și să facă tot ce vor? Eu consider că acești oameni pornesc din punctul greșit. Dar dacă ne-am întreba dacă patrupezii noștri sunt mulțumiți și cum am putea să le facem viața mai bună?

O parte din schimbare este o schimbare a modului în care privim dresajul și procesul educațional al câinilor. Un accent pe dorința de a avea un câine obedient, neglijează nevoile câinelui. De asemenea, utilizarea metodelor aversive, cum ar fi zgărzile electrice, cu șoc, provoacă diverse comportamente de teamă, anxietate, stres și agresiune, plus o relație mai proastă cu proprietarul. Pe lângă toate riscurile asociate metodelor aversive, se adaugă neglijarea abodării de înțelegere a mecanismelor comportamentului canin care provoacă comportamentul nedorit și găsirea unei soluții de succes fără afectarea stării de bine a patrupedului. Metodele de dresaj bazate pe recompense funcționează, bineînțeles, fără aceste riscuri. Ele pot face din antrenament o activitate distractivă și stimulantă pentru câine.

Unele probleme de comportament provin direct din nerespectarea nevoilor câinilor. Dacă ne gândim la aceste probleme fără o perspectivă creativă pentru aflarea mesajului ascuns din spate, ratăm ideea principală. Când câinii nu obțin suficient exercițiu și suficientă stimulare cognitivă, ei vor găsi alte modalități de a-și folosi energia într-un mod negativ.

Cred că este momentul să recunoaștem că unele comportamente considerate de noi problematice și pe care ne dorim să le schimbăm, precum săpatul, rosul, lătratul sau trasul în lesă, sunt adesea comportamente naturale pentru câini. Desigur că instinctul nostru este să oprim și să remediem comportamentul, însă, în loc de acest lucru, ar trebui să asigurăm un loc de siguranță în care să poată realiza aceste comportamente și, în paralel, să oprim manifestarea lor în alte împrejurări. Dacă nu vom lua în considerare nevoile și emoțiile lor, nu vom putea ajunge la rezultatul dorit.

În termeni generali, atunci când oferim câinilor tot ceea ce au nevoie, înseamnă că sunt fericiți. Când câinii au ceea ce au nevoie, e mai puțin probabil să aibă probleme de comportament și probabilitatea de a avea o relație mai bună cu noi crește. Deci, în loc să ne gândim în termeni de ascultare și obediență, ar trebui să ne gândim la fericirea lor.

Centrul Armonia

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

&

&

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.