Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

&

&

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

Centrul Armonia

O relație de cuplu sănătoasă se construiește în timp și are nevoie de spațiu pentru sedimentarea comportamentelor pozitive. Când spun „spațiu” mă gândesc la contexte diferite de manifestare, la situații complexe de viață (nașterea unui copil, schimbarea profesională intervenită la unul dintre parteneri) sau la unele surprinzătoare, cum este și această perioadă în care suntem nevoiți să stăm mai mult împreună și să avem interacțiuni limitate în exterior. Există numeroase cupluri „model” până când apare un copil sau altele în care „ce bine ne înțelegem noi doi” se destramă imediat ce unul dintre ei este mai solicitat/avansat profesional sau dimpotrivă, nevoit să stea o perioadă fără job sau la un loc de muncă nesatisfăcător.


Cu cât cuplurile învață să gestioneze conflictele și să-și susțină reciproc speranțele pentru viitor cu atât cuplul va fi mai puțin afectat de stresul apărut în perioadele tranziție. John și Julie Gottman au studiat modul în care interacționează cuplurile, ce le provoacă probleme și ce anume le aduce un trai armonios și au elaborat "The Sound Relationship House Theory" conform căreia reacțiile pozitive în viața de zi cu zi, în aspecte aparent minore, pot face relația mai stabilă, mai suportivă și vor crea o relație puternică pe termen lung.


Soții Gottman au observat că negativitatea are un impact major asupra creierului și atât timp cât i se permite să existe într-un cuplu, va avea ca efect distanțarea emoțională și separarea acestuia. Astfel, aceștia identifică pe lângă cei doi piloni de bază, încrederea și angajamentul, șapte principii pe care dacă un cuplu le pune în practică, va reduce răspunsurile în moduri negative și le va înlocui cu emoții și comportamente pozitive:

 

  • Construiți Harta Iubirii. Altfel spus, fiți deschiși să cunoașteți lumea interioară a partenerului, bucuriile și speranțele, dar și îngrijorările sau sursele de stres și manifestați empatie și înțelegere față de ceea ce-l preocupă. 

 

  • Consolidați dragostea și admirația. Exprimați-vă afecțiunea și admirația unul față de celălalt cât de des este posibil.

 

  • Fiți prezenți unul pentru celălalt. Micile momente din viața de zi cu zi sunt elemente de bază ale relației. Fiți atenți unul la nevoile celuilalt și deschiși să vă exprimați nevoile.

 

  • Perspectiva pozitivă. Abordarea pozitivă a oricărei probleme apărute în cuplu ne îndreaptă către soluționarea ei, pe când o perspectivă negativă cu accent pe „cine e vinovat?” sau „cine are dreptate?” este o cale sigură către conflict și blocaj.

 

  • Gestionați conflictele. Manifestați toleranță și înțelegere față de partener(ă), ascultați cu calm opinia partenerului și fiți deschiși să discutați despre problemele voastre. Compromisul este uneori necesar în relația de cuplu pentru a menține echilibrul de putere.

 

  • Transformați visurile în realitate. Fiți suportivi unul cu celălalt și găsiți împreună căi și mijloace prin care fiecare să își poată atinge visurile și obiectivele personale.

 

  • Construiți un sens comun. Găsiți lucruri comune (valori, activități, țeluri) care dau sens vieții voastre.


Da, știu, nu e ușor și oricât ne dorim nu există relația perfectă, există doi oameni care își doresc să se bucure de relația lor și, uneori, pentru asta e nevoie să îmbunătățim împreună modul de relaționare.

 

Provocări în Relația de Cuplu

26 aprilie 2020

Publicat de Daniela Militaru