Publicat de Mihail Ion Militaru
Poveștile sunt felul in care ne reprezentăm lumea si pe noi înșine. Ele au mai multe niveluri. Cel mai profund este și cel mai vechi, el are eroi, prinți si prințese, magie si aventuri ieșite din comun.
Peste el este povestea pe care ne-o spunem în primii ani de școală, când ne raportăm la autoritate și la cerințele ei într-un mediu de egali. Seamănă cu primele curse de mașini, când ele arătau precum niște trăsuri fără cai, în care unii alergau pentru locuri pe podium, alții se bucurau de ineditul călătoriei, o roată se dezumfla, motorul tușea, se scotea apa din fântână și se umplea rezervorul de răcire. Unii aveau probleme și cineva se grăbea să-i ajute, alții le rezolvau singuri. Puțini, lipsiți de ajutor exterior, fără suficiente resurse exterioare, abandonau... Și, în mod cert, fiecare are, iarăși, o poveste despre sine.
Urmatorul este stratul adolescenței, cu începutul ei neplăcut, iritant, acea dezvoltare inegală și insidioasă, bruscă și discontinua. Câtă libertate, câtă încredere ne-au acordat părinții, în ce fel ne-au limitat fricile lor dezvoltarea, cum au fost relațiile cu sexul opus, iată ingredientele celui de-al treilea strat al poveștii personale.
Apoi, stratul maturității cuprinde povestea carierei, a relațiilor de maturitate, a reușitei, a succesului in roluri mature, experiența unor relații lungi sau nu, avansare sau stagnare în carieră...
Și ar mai fi un strat, cel al Mentorului, care își asumă viața ca pe o experiență ce merită împărtășită, în măsura în care a depășit limitările parentale, și-a asumat eșecurile și a găsit lecții acolo unde alții găsesc ziduri.
Am învățat de timpuriu să respectăm poveștile, ale noastre și ale altora, să le găsim înțelesurile profunde dincolo de limitări, să îmblânzim “zmei” și “balauri”. Dacă vrei să înveți cum poți să îmblânzești “zmeii” și “balaurii” din propria poveste, te invităm să participi la programul Povestea îmblânzită (detalii în curând).
Până atunci îți propunem un moment de reflecție: Acordă-ți 10 minute. Găsește un loc în care poți sta confortabil și apoi răspunde la 2 întrebări:
1. Care este cel mai important lucru pe care îmi doresc să îl realizez/să se întâmple în viața mea anul acesta?
2. Ce “zmeu” sau “balaur” mă poate împiedica să realizez acest lucru?
Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia
Toate drepturile rezervate.