Programele de Terapie și Activități Asistate de Animale aduc numeroase beneficii care contribuie la îmbunătățirea calității vieții, printre acestea numarându-se: 

  • creșterea nivelului de empatie și centrarea pe exterior, participanții redirecționându-și atenția pe acțiunile și emoțiile câinelui,
  • dezvoltarea abilităților de îngrijire și relaționare, formându-se o alianță de încredere între participant și animal, 

  • sentimentul de acceptare necondiționată, fără judecată

  • socializare, creșterea abilităților de comunicare interumană și creșterea frecvenței comportamentelor prosociale

  • beneficii fiziologice, scăderea tensiunii arteriale și a nivelului hormonilor de stres (epinefrina, norepinefrina) și creșterea nivelului hormonilor generatori ai stării de bine psihologice (serotonina, dopamina),

  • beneficii spirituale, relația om-animal inducând sentimente de împlinire spirituală.

Rolul animalului în Terapia și Activitățile Asistate de Animale constă în facilitarea unor rezultate pozitive în sănătatea fizică și psihică a persoanelor și, în general, la suportul interacțiunii dintre terapeut și pacienți pentru a conduce la atingerea obiectivelor de-a lungul activităților. Deși a fost luată în derâdere la început, terapia asistată de animale a ajuns să își demonstreze eficacitatea prin multiple cercetări.

Cercetătorul George (1988) a descoperit că animalele de companie în cabinete psihoterapeutice ajută clienții în rezolvarea conflictelor interioare, a sentimentelor negative și în îmbunătățirea stimei de sine. În general, TAA a fost asociată cu efecte de dimensiuni medii în îmbunătățirea rezultatelor în patru domenii: simptome ale spectrului de autism, dificultăți medicale, probleme de comportament și bunăstare emoțională. Contrar așteptărilor, caracteristicile participanților nu au produs rezultate diferențiale.

Terapia Asistată de Animale are scopuri și obiective specifice pentru ca animalul și pacientul să le  îndeplinească. Obiectivele principale sunt îmbunătățirea „funcționării fizice, sociale, emoționale și cognitive”. Integrarea animalelor în psihoterapie, în special pentru copii și adolescenți, oferă posibilitatea de a efectua intervenții terapeutice specifice într-o atmosferă care promovează dezvoltarea și facilitează demersul terapeutic.

Activitățile Asistate de Animale, deși nu sunt direcționate către obiective terapeutice specifice, „oferă oportunități pentru beneficii motivaționale, educaționale, recreative și / sau terapeutice pentru îmbunătățirea calității vieții” (Delta Society, 2005). Prezența unui câine a crescut vigilența și atenția copilului, a provocat mai multă deschidere și dorință pentru contactul social și a permis copilului să devină mai echilibrat pe plan psihic și emoțional.

Vă așteptăm la programele pe care le derulăm la cerere în școli sau în cadrul unor evenimente. Activitățile noastre vor fi asistate de co-terapeutul Samy, un vesel, prietenos și jucăuș samoyed care are multe povești de împărtășit.

 

Terapia și Activitățile Asistate de Animale

21 ianuarie 2020

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

ÎNAPOI SPRE BLOG

Copyright 2020 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!