Publicat de Daniela Militaru

06 august 2020

Tu ce faci când copilul bate din picior?

Adaptabilitatea se referă la capacitatea de a te manifesta echilibrat emoțional și comportamental în diferite situații. Persoana adaptabilă este capabilă să accepte perspectiva altuia și să recunoască când greșește, menține echilibru între viața personală și cea profesională, este deschisă să asculte opiniile altora și să ia decizii în concordanță cu propriile valori.

În relația părinte –copil, crizele din primii ani de viață ai copilului, sunt manifestări temporare ale lipsei de adaptabilitate (plânsul sau refuzul de a urma un sfat). În astfel de momente, de multe ori, și parintele manifesta aceeași inflexibilitate, insistând să-i explice copilului că nu e bine ceea ce face, făcând apel la rațional, repetând același sfat, deși copilul este prea supărat pentru a înțelege.

Pentru a putea trece cu ușurință peste un astfel de moment, este important ca părintele să aibă  suficient dezvoltată capacitatea de adaptare, să fie suficient de echilibrat pentru a putea dezvolta și la copilul său aceasta trăsătură.
Studiile arată o legătură puternică  între capacitatea părintelui de a încerca abordări variate și echilibrul psihic al copilului. De asemenea, pe termen lung, s-a observat că stilul de parenting bazat pe autoritate și control generează la adolescenti un nivel ridicat al lipsei de adaptare.

Așadar, ce poți face pentru a avea un copil echilibrat și adaptabil?

1. Arată-i că există variante de soluții în orice situație.
2. Învață-l CUM să se calmeze atunci când este agitat, furios. Deciziile bune se iau în starea de calm și liniște.
3. Într-un conflict în care sunt implicate alte persoane, învață-l să privească lucrurile și din  perspectiva celuilalt.
4. Învață-l să se distanțeze de situații, să observe o situație din mai multe perspective, în mod calm, detașat.
5. Lasă-l să te observe când și tu te confrunți cu situații dificile și te manifești echilibrat sau cauți soluții alternative.

 

Centrul Armonia

Centrul Armonia

Dezvoltare personală,

consiliere & psihoterapie

&

&

Tu când vrei să faci primul pas către tine?

Contactează-ne acum!

Copyright 2022 - Societate Civilă de Psihologie "Militaru & Co." & Asociația Centrul Armonia

Toate drepturile rezervate.